WODA – istotne fakty

Dlaczego woda jest dla nas tak ważna? Większość z nas z pewnością nie zdaje sobie sprawy, jak dużą rolę odgrywa woda w naszym codziennym życiu. Używamy jej podczas podstawowych czynności, takich jak mycie rąk, zębów, a nawet podczas przygotowywania porannej kawy. Tak bardzo jesteśmy do niej przyzwyczajeni, że stała się nieodzownym elementem, bez którego trudno się nam obyć.

FAKT I

Woda składa się z 3 atomów, w tym z 2 atomy wodoru H2 i 1 atom tlenu 0

FAKT II

Jesteśmy z wody, wodą otoczeni, żyjemy na wodzie!

71% powierzchni Ziemi zajmuje WODA

96,5 % wód na świecie to Oceany

80% tyle mamy w sobie wody w momencie narodzin

60-70% tyle wody ma organizm dorosłego

FAKT III

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak obliczyć ile wody jest w nas? Możecie to obliczyć na podstawie wzoru:
masa ciała x 0,6 = ilość wody obecna w organizmie

FAKT IV

Jak ustalić, czy pijemy odpowiednio dużo wody w ciągu dnia? Jeśli w ciągu dnia oddajemy mocz ok. 5x – oznacza to, że pijemy odpowiednią ilość wody. > 5x – oznacza to, że zdecydowanie za mało jej pijemy.

FAKT V

Przeciętny Polak zużywa 150 L wody w ciągu dnia m.in.

4-7 l mycie naczyń

20-40 l spłukanie toalety

40-100 l zużywamy piorąc

Oszczędzajmy wodę!

FAKT VI

Woda gazowana lepiej gasi pragnienie, gdyż podrażnia kubki smakowe potęgując uczucie orzeźwienia. Dwutlenek węgla zawarty w w.gazowanej hamuje rozwój flory bakteryjnej. Woda gazowana lepiej się wchłania dlatego jest polecana osobom aktywnym, nie jest jednak polecana osobom z refluksem, zaburzeniami trawiennymi, gdyż może podrażniać ścianki jelit i śluzówkę żołądka oraz spotęgować wzdęcia.

FAKT VII

Jeśli wybieramy wodę zwróćmy uwagę, aby miała w swoim składzie! Magnez + Wapń – za mało tych minerałów dostarczamy w diecie
(Polacy). Wybierając wodę z tymi pierwiastkami, szukajmy:

+ 50-100 mg magnez

+ 150 mg wapń

FAKT VIII

Wybieraj wodę mineralną! Najlepiej taką, która zawiera 500 – 1000 mg soli mineralnych na 1 l wody.

FAKT IX

Rola minerałów w wodzie:

– niska zaw. minerałów – działa korzystnie na cellulit

( Kropla Beskidu, Żywiec Zdrój, Połczynianka, Słowianka, Kinga, Dobrawa, Vitalinea, Evian )

– średnia zaw. minerałów – wspomaga trawienie (Nestle Aquarel,

Cisowianka, Nałęczowianka, Aqua Minerale, Mazowszanka, Arctic, Bonaqua )

– wysoko zmineralizowana – polecana dla osób aktywnych na bóle mięśni i stawów

(Buskowianka, Staropolanka 2000, Galicjanka, Muszynianka, Kryniczanka, Zuber )

FAKT X

Woda z kranu szkodzi! Nie polecamy jej spożywać, gdyż zawiera FLUOR. Fluor jak wiadomo to neurotoksyna, która może uszkodzić funkcje kognitywne dlatego jeśli już stosujemy wodę z kranu należałoby ją przefiltrować. Polecamy skorzystać ze studzienek oligoceńskich skąd można czerpać wodę za darmo np. takie studnie możesz znaleźć w Warszawie.

FAKT XI

Warto filtrować wodę, aby zachować jej właściwości i wzbogacić ją o witaminy. Jak to robić?

– możemy dodać szczyptę soli kłodawskiej, dzięki temu woda jest bardziej zmineralizowana

– przechowywanie wody w naczyniu miedzianym około 8-12 h

– zalety picia wody picia z naczynia miedzianego odnawia jej witalność, jonizuje ją, energetyzuje, oraz równoważy jej pH

magnetyzowanie wody, to woda najbardziej podobna do źródlanej, którą przepełnia naturalny magnetyzm. Woda magnetyzowana posiada inną strukturę. Zamiast dużych molekuł składa się ona z trójcząsteczek (po 3 molekuły), które tworzą najlepszą i najkorzystniejszą formę. Zmianie ulega jej gęstość, lepkość, przewodnictwo i pH, jak również napięcie powierzchniowe (co ma wielkie znaczenie dla życia i przyspieszania procesów metabolicznych, rozpuszczania białek, czy enzymów). Żywa namagnesowana woda, ma dużą ilość ujemnych jonów, które wzmacniają organizm, w odróżnieniu od jonów dodatnich, które sprawiają, że jesteśmy zmęczeni, depresyjni, chorowici.

woda strukturyzowana,  to woda zamrożona a następnie rozmrożona. Taką wodę pijemy po przegotowaniu, zamrożeniu i odmrożeniu.

wodorowanie wody specjalnym urządzeniem np. filtry.

FAKT XII

Wybierając wodę, wybierz to w szkle. Plastik jest wszechobecnym materiałem w naszym społeczeństwie i przenika nawet do wody oraz większości produktów, które powszechnie konsumujemy.

FAKT XIII

Mikrocząsteczki plastiku zidentyfikowano aż w 90 proc. z 259 butelek wody 11 najpopularniejszych marek. Okazało się, że na każdy litr wody przypada ich średnio po 325 mikrocząsteczek. Najwięcej, bo aż 54% badanych produktów, zawierało cząsteczki polipropylenu (używanego do produkcji nakrętek).

FAKT XIV

Tyjemy przez pozostałości plastiku, które przenikają nawet do wody. Zdaniem naukowców z Duke University nie są na to obojętne nasze komórki tłuszczowe, a wszechobecny w naszym otoczeniu plastik ma negatywny wpływ na nasz układ hormonalny, sprzyja m.in. otyłości oraz zaburzeniom endokrynologicznym, przyczyniając się do upośledzenia funkcjonowania gruczołu tarczycy.

FAKT XV

Szacuje się, że tylko w Stanach Zjednoczonych aż 90% społeczeństwa posiada ślady pochodzącego z tworzyw sztucznych bisfenolu A w moczu. Naukowcy ostrzegają, że najbardziej szkodliwe konsekwencje spotkają najmłodsze pokolenie. Pozostałości plastiku, na które dzieci są narażone nawet wtedy, gdy piją wodę z plastikowych butelek, mogą mieć negatywny wpływ na ich rozwój, przyczyniając się m.in. do hamowania procesu mineralizacji szkliwa zębów.

FAKT XVI

Mikrodrobiny plastiku w wodzie szkodzą naszemu zdrowiu.

W przypadku kobiet nadmiar tworzyw sztucznych w wodzie może zaś uszkadzać ich układ hormonalny, prowadzić do chorób tarczycy, endometriozy czy niepłodności. Jeśli już decydujemy się na plastikowe butelki to wybierajmy te bez bisfenolu A (BPA free).

FAKT XVII

Symbole na butelkach i opakowaniach z tworzyw sztucznych.

PET – opakowania z politereftalanu etylenu przeznaczone są przede wszystkim do jednorazowego użytku, nie powinno się ich wykorzystywać ponownie. Nawet jeśli je dokładnie wymyjemy, mogą się z nich ulatniać substancje uszkadzające nasz układ hormonalny.

HDPE – opakowania polietylenowe nie są szkodliwe i możemy je bez obaw wykorzystać kolejny raz.

PCV – zawarty w nich polichlorek winylu może być toksyczny.

LDPE – czyli polietylen dopuszcza się do powtórnego użytku, nie wykazuje szkodliwego wpływu na nasz organizm.

PP – polipropylen to jeden z najbezpieczniejszych rodzajów tworzyw używanych do produkcji opakowań.

PS – polistyren, czyli popularny styropian, wbrew pozorom nie powinien być wykorzystywany do przechowywania produktów spożywczych, ponieważ może wydzielać toksyny.

7 – jeśli spotkamy takie oznaczenie, to znaczy, że do opakowania wykorzystano pozostałe substancje przeznaczone do tego celu. Do tej klasyfikacji zalicza się również opakowania zawierające bisfenol A (BPA), o ile nie ma dodatkowych oznaczeń (np. „BPA free”).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *